Skiva » BARR (sthlm) Atlantic Ocean Blues

BARR (sthlm) Atlantic Ocean Blues

Atlantic Ocean Blues RELEASE 25 APRIL

Sakuntala Records, Skiva Promo info@skiva.se

Atlantic Ocean Blues är vår hyllning till havet, solen, rymden och musiken som färgats av dessa element.

Det har gått fyra år sedan ”Skogsbo is the Place”, vårt senaste album som spelades in i en släktings förfallna Finspångstorp. En homage till skogen, mörkret och naturpoeter som William Faulkner, Henry David Thoreau och folkpsykadelia. Det har nu blivit dags att kliva ut ur torpet, finna vår väg ut ur skogen och kliva in i studion. In i en musikalisk värld som hela bandet drömt om. Alltid. Vi la cello, harmonium och tvärflöjt åt sidan och gick in i elektriciteten. Vi skapade vår egen Newport.

Kan vi utgå från vårt eget arv och kärlek till den svenska proggen, 70-talets amerikanska västkust, västafrikansk ökenrock och psykedelisk rymdrock och samtidigt landa i något annat? Och eget. Döm själva men det är bara i vår egen musikalitet som den musikaliska identiteten ligger. Vi måste se till att göra en inspelning där vi så lätt som möjligt kan fånga svänget, drivet och liret.

Vi började med att leka loss med gitarrljuden. Någonstans skulle dessa gitarrer kunna ge en känsla av att befinna sig på havets botten eller långt ute i rymden och någonstans mittemellan. Att tyngdlagarna skulle upphävas utan att man tappar känslan för det fysiska spelet och direktheten i en tagning. Det var Robert Fripp, det var Ibrahim Ag Alhibib, det var Link Wray.
Sedan kom klaviaturen som var ack så viktig. Vi ville ge ännu fler nyanser till vårt färgglada universum med flyhänta pianoslingor, mullrande orosmoln under anslagen och ett mer klassiskt tänk där vi de förstärker melodierna. Det var Donald Fagen, det var Mulatu Astake, det var Jack Nietzsche.

Och i sången skulle vi få leka. Låt det bli vad låten kräver. Låt stämmorna flyga och testa om vi inte kan måla flera lager genom att låta rösterna bli flera och vandra över hela ljudbilden. Men det skulle även få vara enkelt. Skräddarsy varje låt. Det var CSNY, det var Amadou Bagayako, det var Dennis Wilson.

Slutresultatet är skivan du nu håller i handen. Hoppas du diggar den.

Livet kom ur havet. I solen badar vi.

Barr är ett band och en kvartett från Stockholm och Finspång som består av:

Patrik Andersson – sång, gitarr
Marcus Palm – sång, gitarr
Andreas Söderström – sång, bas, klaviatur
Fredrik Ohlsson – trummor, percussion
Tomas Hallonsten spelar även klaviatur på inspelningen.

Skrivet av Skiva | 7 april, 2012

© Skiva 2018