Skiva » NICOLAI DUNGER- PLAY, UTE 14/10

NICOLAI DUNGER- PLAY, UTE 14/10

nicolaismoke
foto: Johan Bergmark
Nicolai Dunger har samma klass, artisteri, känsla för stil och tidlöshet som de riktigt stora underhållarna och trots att han till viss del rör sig i en annan genre och kommer från en annan kultur är det lätt att tänka sig denna Pitebo underhålla i bästa Sinatrastil i sammetsbeklädda salonger i Las Vegas när han lätt gråsprängd passerat 70-sträcket. För på scenen är Dunger som ingen annan. Han övertygar, drar dig med, lirkar, skönsjunger, exploderar och framstår som en pastoral rockikon. Dungers enorma intensivitet, karisma och GENI har gett honom en speciell plats i fler hjärtan än de flesta andra svenska artister och då särskilt hos den amerikanska publiken för i USA uppskattas Dunger enormt mycket. Gång efter annan sjunger vår svenska stolthet från norr ut inför fullsatta hus i New York.

På det musikaliska planet kastar sig Dunger mellan olika uttryck, känslor och genrer. Den vilda, otämjbara skaparlust denna man tycks besitta är rent utsagt enastående. Han jämförs med akter som Van Morrison, Tim Buckley, Damien Rice, Jeff Buckley och Nick Cave. Som om detta inte skulle vara bevis nog på Dungers talangs enorma vingbredd har han även arbetat och turnerat med Will Oldham, Calexico, Mercury Rev och Sufjan Stevens.

I sin barndom som till större delen ägnades åt fotbollsspelande och melodikrysslösande upptäckte Nicolai samtidigt musiken. Efter att ha spelat i svenska fotbollslandslaget valde han så småningom att hänge sig åt musiken, och hela tolv skivor senare är Nicolai Dunger en väletablerad artist som ständigt letar efter nya utmaningar och utlopp för sin idérikedom.

Den 14 / 10 släpper sveriges meste och internationellt hyllade singer / songwriter sitt första “riktiga” popalbum sedan Mercury Rev producerade ”Here’s My Song…” från 2004.

“Play” är en svängig, enkel och rootsig sak som med all rätt kan kallas för en comebackplatta. Hans starkaste album såhär långt i karriären är huvudsakligen inspelad i Mats Schuberts (Bo Kaspers) sommarbostad i Storsund utanför Älvsbyn i Norrbotten och samproducerad med Staffan Andersson (Lars Winnerbäck, Gloria, Olle Ljungström). Förutom duetten “Tears In A Child’s Eye” som han sjunger tillsammans med Nina Persson så innehåller skivan några av de mest direkta låtar Nicolai Dunger skrivit. Och mer därtill.

SVT GOMORRON SVERIGE 9/10
WHEN YOUR WORK IS DONE + INTERVJU (2 minuter in)

HEART AND SOUL (15 minuter in)

TV4 NYHETSMORGON 4/10
CRAZY TRAIN

HEART AND SOUL

nicolaiplay

Skrivet av Skiva | 10 oktober, 2009

© Skiva 2018