Skiva » Tyst För Fan, Ekon Från Ebba Grön. Adam Tensta, Noonie Bao, Samling, Say Lou Lou, Looptroop Rockers, Honningbarna mfl!

Tyst För Fan, Ekon Från Ebba Grön. Adam Tensta, Noonie Bao, Samling, Say Lou Lou, Looptroop Rockers, Honningbarna mfl!

Släpps på BMG Chrysalis den 30 november.

 

 

Trots att det gått 35 år sedan Ebba Grön gjorde sin första spelning har ingen betydande artist tolkat deras låtar. Hittills.
På »Tyst för fan – Ekon från Ebba Grön«, som släpps den 20 november, visar bland andra Adam Tensta, Nebay Meles, Say Lou Lou och Noonie Bao att Ebba Gröns musik är minst lika relevant nu som då.

Varenda svensk musikakt som under de senaste tre decennierna sjungit eller rappat om livet i förorten har stämplats som »sin generations Ebba Grön«. Att det ändå inte gjorts en enda riktig cover på någon av bandets låtar säger något om hur respekterade och relevanta Ebba Grön fortfarande är. Kanske har ingen vågat ge sig på deras klassiska låtar? Kanske har låtarna fortfarande varit så levande att man inte tyckt att de behövde förnyas?
Men när låtarna nu framförs av några av vår tids intressantaste unga artister blir det uppenbart att de fortfarande säger något viktigt om dagens samhälle – om längtan, klassklyftor och hur det är att växa upp i någon av Sveriges förorter.
– Musiken som Ebba Grön skapade är tätt sammanflätad med dagens svenska hiphop. Den skapades ur samma frustration och utanförskap och berör samma samhällsproblematik, säger Adam Tensta, som gör »Vad ska du bli?« tillsammans med det unga stjärnskottet Nebay Meles.
– Detta är förstahandsobservationer av samtiden som inte kan berättas av någon annan än den som lever mitt i det.

Tretton artister, de flesta födda efter att Ebba Gröns sista skiva kom ut, har valt bland Ebbas låtar och fått fria händer att göra vad de vill med dem.
För några av artisterna har det varit skönt att veta att såväl idén som den färdiga skivan har sanktionerats av samtliga medlemmar i Ebba Grön. Flera av de yngre artisterna har däremot inte haft någon egen stark relation till bandet, och har respektlöst monterat ner låtarna så att de helt och hållet blivit deras egna.
– Jag är uppväxt i Botkyrka, en förort några stationer bort från Rågsved. Och även om jag tillhör en annan generation så kan jag relatera till hur det är att växa upp i ett område en bit utanför centrum som kanske inte riktigt blev som det var tänkt, säger Noonie Bao, som gjort den version av »Ung & kåt« som släpps som singel den 18 oktober.
En av få låtar på skivan som görs av någon som föddes innan Ebba Grön splittrades är »Mental istid« av gruppen Farsta, som består av Hasse Edström från Grisen skriker och – Gunnar »Gurra« Ljungstedt från Ebba Grön.
– Va faan, »Mental Istid« är den enda Ebba-låt jag inte spelade på, så det var dags att rätta till det, kommenterar han sitt bidrag.

Initiativet till »Tyst för fan – Ekon från Ebba Grön« kom från musikbranschveteranerna Sanken Sandqvist, Niklas »Pankan« Bergson – och Per Hägglund, som spelade saxofon med Ebba Grön under deras sista turné 1982.
Man hade förstås kunnat uppmärksamma 35-årsjubileumet av ett av Sveriges viktigaste bands första spelningar med att grotta i gamla nostalgiska filmklipp och bilder. Men under arbetet med skivan kom Per Hägglund att tänka på en kväll under Ebba Gröns sista turné.
– När vi kom ut till turnébussen efter en konsert hade någon skrivit »bli som förr« i dammet på rutan. Men Ebba Grön, och Joakim Thåström, har aldrig varit som förr. De har snarare levt efter mottot »stå aldrig still«. De vägrade att bli en del av etablissemanget.
Därför var det självklart att istället uppmärksamma jubileet med en framåtblickande skiva, som tar fasta på bandets kompromisslösa integritet, oförutsägbarhet och fantastiska låtar.
När allt var inspelat var Joakim Thåström en av de första som fick höra skivan:
– Fan, vad bra det blev. Det hade jag inte trott… Det drar åt alla möjliga håll. Helt rätt.

LÅTLISTA
Noonie Bao – Ung & kåt
Adam Tensta featuring Nebay Meles – Vad ska du bli?
Samling – Beväpna er
Julia Vero – Die Mauer
Satan Takes A Holiday – Häng Gud
Love Antell – Scheisse
Fjärilseffekten – Svart & vitt
Alina Devecerski – 800 grader
Beatrice Eli – Flyktsoda
Looptroop Rockers – Stopp
Say Lou Lou – Uppgång & fall
Honningbarna – Mona Tumbas Slim Club
Farsta – Mental istid

”Tyst för fan – Ekon från Ebba Grön” släpps via BMG Chrysalis 20 november på CD, vinyl och som digitalt album.

Skrivet av Skiva | 24 oktober, 2013

© Skiva 2018